top of page
Kaj so motnje hranjenja, Svetovalni svet

KAJ SO MOTNJE HRANJENJA?

V družbi, ki je obsedena z vitkostjo, lepoto in večno mladostjo, se prav vsak izmed nas kdaj obremenjuje s svojim videzom, leti ali konfekcijsko številko. Tudi občasna tolažba s sladkarijami, sladoledom ali čipsom ter občasne diete še ne pomenijo, da trpimo za motnjo hranjenja.  Če pa našemu življenju motnje hranjenja vladajo, skrbi in razmišljanje o tem koliko in kaj bomo pojedli ter ocenjevanje lastnega izgleda, ne da bi nas pri tem skrbelo le za zdravje, postanejo ekstremne, nenehne in vseobsegajoče.  Začno vplivati na razvoj vztrajnih in nezdravih prehranskih navad, ki vplivajo na naše zdravje, počutje ter sposobnost funkcioniranja na različnih področjih življenja. 

 

Mnogi, ki trpijo za motnjami hranjenja govorijo o občutku “obsedenosti z mislimi na hrano” ali ujetosti v “začarani krog hrane”. Ravno zato motnje hranjenja pogosto označujemo kot obliko odvisnosti - odvisnosti od hrane. Oseba je ujeta v krog svoje odvisnosti – žene jo neustavljiva potreba, da nekaj počne ali zaužije, čeprav se zaveda, da ji prav to škoduje. Kljub poskusom “delati bolje, drugače”, poti iz zasvojenosti sama ne najde.

 

Kot vse oblike zasvojenosti, tudi motnje hranjenja predstavljajo odgovor na prikrito osebno trpljenje. Motnje hranjenja so od drugih oblik odvisnosti težje, saj oseba za preživetje nujno potrebuje tisto, okrog česar se njena odvisnost vrti in sicer hrano. Ker brez nje ne moremo živeti, rešitev ni v običajnem odrekanju in izogibanju tistemu, od česar smo odvisni. Rešitev je v iskanju načina življenja, kjer hrana ni edini izvor življenjskega veselja, skrbi in žalosti. Načina življenja, ko hrana spet postane samo hrana.

MITI IN RESNICE O

MOTNJAH HRANJENJA

Motnje hranjenja so, tako kot druge duševne motnje, še vedno STIGMATIZIRANE. V družbi se, kljub vse večji ozaveščenosti, še vedno pojavljajo NAPAČNI, ZAVAJAJOČI in ŠKODLJIVI MITI. Ti motnje hranjenja označujejo kot “obliko diete”, “izbrani življenjski slog” ali “posledico nečimrnosti” . Ti miti so pogostokrat RAZLOG, ZAKAJ MNOGI PRAVOČASNO ALI SPLOH NE POIŠČEJO POMOČI. Sodeč po mitih niso dovolj suhi, dovolj mladi, dovolj bolni ali "pravega" spola, da bi lahko imeli motnjo hranjenja.

Oblike motenj hranjenja
Motnje hranjenja oblike

MOTNJE HRANJENJA IMAJO VEČ OBRAZOV...

Izraz “motnje hranjenja” zajema širok spekter škodljivih in patoloških vedenj povezanih s hrano, telesno samopodobo in samozavestjo. Navadno se pri osebi prepletajo posamezne značilnosti različnih motenj hranjenja

Čeprav obstaja več vrst motenj hranjenja, je vsem skupno eno – čustveno trpljenje posameznika ali posameznice (strah, globoko nezadovoljstvo, občutek praznine), ki se skriva v ozadju in katerega ta “zdravi” s hrano.

bottom of page