top of page

HIPNOZA KOT POMOČ PRI PREMAGOVANJU MOTENJ HRANJENJA


Na področju motenj hranjenja obstajajo različne oblike pomoči. Od že tradicionalne in najbolj razširjene vedenjsko-kognitivne terapije, do relacijske družinske terapije, podpornih skupin, terapije z živalmi, tapkanja, joge do hipnoze, ki bo tista oblika, ki nas bo zanimala v tem prispevku. Številne osebe z motnjami hranjenja, še posebej tiste, pri katerih gre za dolgotrajno in kronično obliko motnje, menjajo terapije in iščejo tisto, ki bi prinesla ozdravitev. Različne oblike delujejo na različne načine, zato je pogosto dobro preizkusiti več metod ali pa uporabiti njihovo kombinacijo. Kaj je hipnoza in kako lahko pomaga premagovati motnje hranjenja? Pravzaprav gre za metodo, ki nam pomaga zbrati moč in pogum za delanje sprememb na bolje.


S področjem hipnoze pri motnjah hranjenja se ukvarja Bianca Skilbeck. Ko je začela svojo terapevtsko pot, je dobro poznala učinkovitost hipnoze pri opuščanju kajenja, premagovanju slabih navad in obvladovanju stresa. Ko je zaključila usposabljanje pri Avstralskem centru za motnje hranjenja, je odkrila, da je hipnoza zelo uporabna tudi za zahtevnejše primere. Oseba, ki trpi zaradi motnje hranjenja, svojo stisko izraža skozi prehranjevanje, v ozadju pa se skrivajo veliko globlji problemi. Pri tem gre pogosto tudi za težave z anksioznostjo, neučinkovito soočanje s stresom, razvijanje slabih navad, slabo samopodobo, včasih celo za težave s travmo. Hipnoza lahko v kombinaciji s svetovanjem in dobrim odnosom med uporabnikom in terapevtom pomaga odkriti številne negativne miselne vzorce in vedenja, ki so pripeljala do motnje hranjenja. Osebam, ki trpijo zaradi motnje hranjenja, prinaša odpornost na negativne vzorce mišljenja in vedenja, za katero se niso zavedali, da jih imajo (Bianca Skilbeck, 2019).


HIPNOZA IN SVETOVANJE


Da bi razumeli, kako hipnoza deluje, je nujno razumeti načelo, da hipnoza sama po sebi ni terapija in ni čarobna palica ali tableta, ki bi prinašala hitro rešitev. Je pomoč, gonilo za delanje sprememb na bolje. Že samo svetovanje je koristna tehnika za to, da razumemo zapletenost motnje hranjenja. Pomaga pri razumevanju problema na intelektualni ravni, saj nam pomaga oblikovati strategijo novih načinov odzivanja na težavo in razumeti zakaj težava ostaja. Vse to so pomembni koraki na poti okrevanja. Vendar pa vsak, ki je izkusil kakršnokoli težavo, ve, da razumevanje problema na intelektualni ravni ne pripelje do dokončne rešitve. Razlog za to pa so globlja čustva, prepričanja, vrednote, ki vzdržujejo nekoristne navade, zasvojenosti in miselne procese, ki so na podzavestni ravni. Ta samouničevalna vedenja so nastala zaradi temeljnih prepričanj, vrednot ali izkušenj, ki nas definirajo take, kot smo. Prav zato je hipnoza dobro dopolnilo tradicionalnemu svetovanju oz. psihoterapiji. Ko je oseba postavljena v hipnotično stanje ali "trans", um postane bolj dojemljiv in odprt za spremembe (Bianca Skilbeck, 2019).

Hipnoza daje občutek sproščenosti. Nekateri ljudje lahko doživijo občutek breztežnosti, drugi pa občutek teže; vsaka izkušnja je drugačna. Niti ne spiš, niti nisi nezavesten, ampak doživiš nekakšno "vodeno sanjarjenje". To je sproščeno stanje, v katerega pravzaprav vstopamo in izstopamo večkrat čez dan. Samo pomislite, kolikokrat ste se peljali z enega kraja na drugega in se niste spomnili potovanja? Ali pa se ob gledanju televizije nenadoma zaveš, da sploh ne veš, kaj se dogaja okoli tebe? Pri duševnih stiskah se uporablja to spremenjeno stanje zavesti za doseganje pozitivnih sprememb. Večina ljudi, ki hipnoterapijo uporablja zaradi želje po okrevanju, se spominja vsega kar jim je bilo povedano med seanso. Po njej pa se počutijo lažje in bolj sproščeno. Hipnoza je metoda, pri kateri terapevt uporablja pozitivne sugestije zato, da bi pri osebi dosegel spremembo na bolje (Bianca Skilbeck, 2019).


Pri hipnozi nekateri ljudje doživijo občutek breztežnosti, drugi pa občutek teže; vsaka izkušnja je drugačna .

HIPNOTERAPIJA IN ANOREKSIJA


Bonita Rayner Jones in njeni sodelavci v Londonu so specialisti za hipnoterapijo motenj hranjenja. Še posebej na področju anoreksije imajo več kot deset let izkušenj. Ugotovili so, da nadzor nad hrano in težo sprva daje občutek nadzora nad življenjem. Večini se zdi, da je prav hrana tista stvar, ki jo lahko nadzorujejo in se ob tem lažno dobro počutijo. Na žalost stradanje vpliva na telo tako, da to ne deluje več pravilno in začne izkrivljati realnost. Nadzor se stopnjuje do občutka nemoči in privede do anoreksije. Hipnoterapija pri anoreksiji lahko pomaga premagati bolezen. S pravo podporo terapevta lahko oseba izrazi svoja čustva, skrbi in občutke tesnobe v varnem okolju ter pomaga doseči občutek varnosti in ravnovesja. S tem občutkom varnosti in ravnovesja se oseba lažje sooča z bitko proti motnji hranjenja. Ker se počuti varno, saj je med hipnozo dosegla nek občutek varnosti, se začne v svojem telesu počutiti bolje in si lažje dovoli pojesti nekaj več hrane. Spremembe so seveda postopne. Hipnoterapevt osebe ne sili v hitre spremembe, pravzaprav je sploh ne sili v to, da bi karkoli spremenila. Hipnoterapija vliva občutek notranje umirjenosti, občutek bolj racionalnega razmišljanja in bolj pozitivnega čutenja telesne podobe. Oseba ima še vedno nadzor nad svojimi mislimi, terapevt jo le vodi skozi proces, da dobi nad življenjem realen nadzor in ne lažnega, kot ga daje anoreksija (hypnotherapyassociates.co.uk).


HIPNOZA IN ODNOS DO HRANE


Problematične niso samo motnje hranjenja, temveč tudi drugi vzorci nezdravega prehranjevanja, zaradi katerih trpi veliko ljudi. Hipnoza lahko pomaga izboljševati tudi odnos, ki ga imamo do hrane na splošno. Vsi imamo prehranske navade, ki so lahko bolj ali manj »zdrave«. Nekateri ljudje ves dan stradajo in se v večernih urah najejo. Spet drugi izpuščajo obroke in se poslužujejo veliko različnih diet. Nekateri se prehranjujejo čustveno in v obdobjih, ko jih prevevajo negativna čustva, jedo predvsem sladko in mastno hrano, ki jim daje občutek tolažbe. Razmišljanje o tem, kaj bomo jedli in na kakšen način bomo jedli, nam lahko vzame veliko časa. Težave s prehranjevanjem imajo lahko tudi ljudje z zdravo telesno težo. Prav tukaj pa nam lahko pomaga hipnoza in izboljša naše prehranske navade v bolj zdravo smer. Nauči nas, kako se lahko konstruktivnejše soočamo s stresom (hypnotherapists.org).


Avtorica prispevka sem tudi sama šla skozi hipnoterapijo zaradi različnih strahov in škodljivih vzorcev vedenja. Moja izkušnja s hipnozo je izjemno pozitivna, vendar deluje na dolgi rok. Sprva nimaš občutka, da zares deluje ali kakorkoli pomaga, vendar čez čas, skozi proces opaziš, da se tvoji strahovi zmanjšujejo in da imaš večjo moč pri nadzorovanju in usmerjanju svojih misli. Hipnoza ti pomaga zbrati moč pri premagovanju tistih misli, ki so škodljive in nezdrave. Prinaša tudi umirjenost na dnevni ravni, saj vsakodnevno ponavljanje procesa v domačem okolju deluje kot nekakšna meditacija, umiri um in telo.


Hipnoza je bila kot oblika terapije pri motnjah hranjenja dolga leta spregledana, saj je veljala za nekakšno alternativno obliko terapije, pred katero so imeli ljudje številne predsodke. Danes vemo, da je hipnoza lahko učinkovita oblika pomoči pri motnjah hranjenja. Uporablja se predvsem kot dopolnilna in podporna terapija. Hipnoza je lahko odlična dopolnilna metoda, saj uporablja posameznikovo podzavest in alfa stanje možganov, ki je drugačno od stanja, ko o problemih razmišljamo racionalno. Številne osebe z motnjami hranjenja se resnosti svojih težav zelo dobro zavedajo in jih skušajo reševati na zelo racionalne načine. V bistvu vedo, da delajo veliko napako in da so njihovi prehranski vzorci zelo nezdravi, a si z golim razumom ne morejo pomagati. Prav tukaj lahko na pomoč priskoči hipnoza. Tako kot druge terapije, tudi hipnoza ne deluje čez noč. Pri motnjah hranjenja ne poznamo čudežnega zdravila ali metode, ki bi težave odpravila takoj. Potrebna je vztrajnost, okrevanje je možno, a se ne zgodi samo od sebe.

111 views0 comments

Comments


bottom of page