Search

Motnje hranjenja in nosečnost - odločitev, ki je ne gre jemati zlahka

Updated: Oct 6

Veliko žensk si v nekem obdobju življenja želi ustvariti družino in čeprav je za mnoge ta odločitev nekaj povsem naravnega, se ženske, ki imajo motnje hranjenja, soočajo s številnimi strahovi. Sprašujejo se, ali naj imajo otroka kljub temu da njihovemu življenju vladajo motnje hranjenja. Ali lahko otrok preusmeri pozornost iz škodljivih misli, povezanih s hrano? Ali lahko spodbuja okrevanje? Lahko prinese nov smisel?

Odločitev za otroka v času, ko motnja hranjenja še ni povsem ozdravljena, ni priporočljiva

Pravijo, da se z otrokom vse spremeni, da,naše življenje v mnogih pogledih obrne na glavo. Veliko stvari pa spremeni že nosečnost, ki že zaradi ponorelih hormonov doprinese k pridobivanju telesne teže in k čustveni nestabilnosti. Nosečnost ni le pravljično obdobje, v katerem bi ženska le žarela od sreče. Zdrava nosečnica namreč običajno pridobi med 10 in 15 kilogrami, kar je lahko za osebo, ki ima motnje hranjenja strah vzbujajoče. Zaradi strahu lahko začne oseba z motnjami hranjenja omejevati vnos kalorij in/ali hujšati.

Devet mesecev resnično ni dovolj dolgo obdobje, da bi se bodoča mamica lahko zares pripravila na prihajajočo vlogo in vse telesne spremembe, ki sledijo . Ženske, ki imajo motnje hranjenja morajo tako najprej rešiti težave, ki jih povzročajo same motnje hranjenja in odpraviti škodljivo vedenje preden se odločijo za otroka. Kljub veselemu pričakovanju novega družinskega člana, devet mesecev ni dovolj, da bi nekdo okreval od motnje hranjenja. Z odločitvijo za otroka je zato priporočljivo počakati do takrat, ko so motnje hranjenja in njihove posledice povsem odpravljene. Še več, z odločitvijo za otroka je priporočljivo počakati do takrat, ko so pripravljene postaviti svoje potrebe na stranski cilj in se popolnoma posvetiti otrokovim. Novorojenček namreč zahteva celega človeka, ker je v celoti odvisen od svojih staršev. Ko otrok raste pa z njim rastejo tudi izzivi. Pretirano ukvarjanje s samim seboj, ko enkrat postanemo starš, ni mogoče, zato odločitev za otroka v času, ko je motnja hranjenja še prisotna, pogostokrat ni prava odločitev. Ženska mora biti najprej sposobna poskrbeti sama zase in za svoje zdravje, saj je le tako sposobna skrbeti še za koga drugega. Odločitev za otroka nikakor ne sme biti motivacija za okrevanje od motnje hranjenja, saj je bolj verjetno, da bo stisko osebe z motnjami hranjenja skrb za otroka le še poglobila. Prava motivacija je vedno skrb zase, ki mora biti na prvem mestu. Šele, ko je to izpolnjeno, pridejo na vrsto druge vloge, kot je vloga mame v življenju novega bitja.

KONTAKTIRAJTE NAS

Masarykova cesta 23

1000 Ljubljana

T: 068 648 695

E-naslov: info@svetovalni-svet.si

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE
NAŠI SOFINANCERJI

Registracijski podatki društva:

Društvo Svetovalni svet, Einspielerjeva 2A, 1000 Ljubljana

Matična št. : 4083156000;  Davčna št. : 70950415 (nismo zavezanci za DDV);  TRR: SI56 6100 0001 2545 842, odprt pri Delavski hranilnici

© 2020 by Društvo Svetovalni svet