top of page

MAREC – MESEC, POSVEČEN EINSTEINU

Le kdo med nami ne pozna znanega fizika Alberta Einsteina. Znan je po svojih dveh teorijah relativnosti – splošni teoriji relativnosti in posebni teoriji relativnosti. Poleg prispevka, ki ga je dal znanosti s svojimi dognanji, je v svojem življenju izrekel kar nekaj uporbanih in pomembnih citatov. Ker bi Einstein svoj rojstni dan praznoval prav v mesecu marcu, smo se odločili, da njegovim citatom, življenju in delu posvetimo tudi sporočila v našem društvu.


OTROŠTVO ALBERTA EINSTEINA


Albert Einstein se je rodil v Ulmu leta 1879. Otroštvo je preživljal v Münchnu, kamor so se po njegovem rojstvu preselili revni starši. V šolo ni hodil z veseljem, saj mu takratni model vzgoje ni bil všeč, obiskoval je katoliško šolo. Otroci v šolah so na vprašanja učiteljev morali odgovoriti pravilno, sicer so bili telesno kaznovani – udarili so jih z ravnilom po roki. Albertova starša sta bila juda, zato je bil pogosto tarča vrstniškega trpinčenja. V tistem času so se v Nemčiji krepila antisemitska gibanja, zato so bili judje pogosto tarča nasilja. V katoliški šoli je ostal do srednje šole, nakar je leta 1888 vstopil v gimnazijo Luitpold. Ta ustanova je bila prestižna in slovela po visoki stopnji pouka naravoslovnih, matematičnih predmetov, jezikov in imela sodoben laboratorij. Srednja šola v Albertovem življenju ni spremenila ničesar v njegovem odnosu do izobraževalnega sistema. Še naprej je imel negativen odnos do procesa pridobivanja znanja, saj je imel občutek, da sistem drobi neuporabne informacije in od učencev zahteva, da si jih zapomnijo. Učenci so si morali zapomniti cele strani besedila in pogosto niso razumeli ničesar napisanega. Albert tudi ni maral učiteljev, ki so se izogibali pojasnjevanju vprašanj in izkazovanju svoje nepismenosti, prav tako so v gimnaziji uporabljali vojaško disciplino. Bil je otrok, ki je postavljal veliko vprašanj. Zgodbe iz njegovega otroštva nikoli ne vključujejo pripovedi o plezanju po drevesih ali lovljenju žoge. Namesto tega se je na primer ukvarjal z delovanjem telefona in znal vrstnikom do popolnosti pojasniti, kako telefon deluje. Vrstniki so ga imeli za zelo naprednega. Kljub temu da Albert ni imel pozitivnega odnosa do šolskega sistema, je bil v šoli uspešen in dobival visoke ocene (Agromassidayu, 2022).



Albert Einstein je bil posebna osebnost, zato mu posvečamo objave v mesecu marcu (vir foto: Canva).
Albert Einstein je bil posebna osebnost (vir foto: Canva).

ŠOLSKE OCENE


O tem, kakšne ocene je imel Einstein v šoli, pričajo akademski zapisi iz davnega leta 1984. Iz njih je mogoče razbrati, da je bil Einstein prodoren in bister otrok, saj je pri enajstih letih obvladal fiziko na ravni fakultete. Bil je tudi odličen violinist, uspešen pri večini predmetov v šoli, nekoliko slabše mu je šla le francoščina (Agromassidayu, 2022). Einstein pa se ni izobraževal le v šoli. Veliko prostega časa je namenil prostovoljnemu učenju. Starši so mu kupili knjige s področja geometrije, ki jih je prebiral med poletnimi počitnicami. Snov je obvladal bistveno bolj kot njegovi vrstniki (Agromassidayu, 2022).



Pravijo, da Albert od otroštva ni prenašal »neumnih« ljudi, ne glede na njihov družbeni status ali starost. Ni znal skriti svojih občutkov. Prav zato je imel pogoste konflikte z učitelji, ki so ga na primer vrgli iz razreda, ker se je med poukom smejal med tem, ko je učitelj razlagal neko snov. Učitelji so pogosto dejali, da v življenju ne bo dosegel ničesar (Agromassidayu, 2022). Prav to pa je tisto, na kar želimo opozoriti. V šolskem sistemu je marsikdo označen kot nemogoč ali neuspešen pa mu kasneje v življenju uspe. Dokaz za to je prav Einstein. V tistih časih ni bilo običajno, da nekdo ugovarja učiteljem ali komentira njihovo delo. Prav tako ni bilo zaželeno, da bi učenci kaj spraševali med poukom, še posebej, če so postavljali pametna in smiselna vprašanja. Einstein zato ni bil zaželen kot učenec.


ZAKLJUČEK ŠOLANJA


Obstaja napačno prepričanje, da so Einsteina vrgli iz šole. Starši so občudovali njegov uspeh v šoli, vendar je očetovo podjetje leta 1894 bankrotiralo, zaradi česar se je družina preselila v Milano. Einstein je ostal v Münchnu zato, da bi diplomiral, vendar ni prenesel ločitve od družine, zato je imel pri študiju težave. Usmeril se je na tehniško šolo v Zürichu, kjer je lahko študiral brez dokazov o zaključku srednje šole. Sijajno je opravil izpite iz matematike in fizike, vendar je slabo opravil izpite iz preostalih predmetov. Ravnatelj tehniške šole je bil nad njim navdušen, zato mu je svetoval, naj se po koncu šolanja vrne k njim in Einstein je storil prav to (Agromassidayu, 2022). Končal je kantotalno šolo v mestu Aarau na severu Švice. Tudi tukaj je študiral zelo dobro, zato zgodbe o tem, kako je Einstein slabo študiral niso resnične.


KASNEJŠE DELO


Leta 1909 je Einstein postal izredni profesor v Zürichu, leta 1911 pa je postal profesor za teoretično fiziko v Pragi. Leta 1914 je bil imenovan za direktorja Fizikalnega inštituta Kaiser Wilhelm in za profesorja na Univerzi v Berlinu. Leta 1914 je postal nemški državljan in ostal v Berlinu do leta 1933, ko se je iz političnih razlogov odrekel državljanstvu in se odselil v Ameriko, da bi prevzel mesto profesorja teoretične fizike na Princetonu. Leta 1940 je postal državljan ZDA, leta 1945 pa se je upokojil s svojega položaja (Nobelprize.org).


FIZIKA


Einstein je vedno imel jasen pogled na fizikalne probleme in odločnost, da jih reši. Imel je svojo strategijo in si je na poti do cilja lahko predstavljal glavne etape. Svoje velike dosežke si je predstavljal kot doseženo etapo na tekmi. Na začetku svojega znanstvenega dela je spoznal neustreznosti newtonske mehanike. Njegova posebna teorija relativnosti je poskus uskladitve zakonov mehanike z zakoni elektromagnetnega polja. Ukvarjal se je s klasičnimi problemi statistične mehanike in problemi, pri katerih so bili združeni s kvantno teorijo: to je vodilo do razlage brownianovega gibanja molekul. Preiskal je toplotne lastnosti svetlobe z nizko gostoto sevanja in njegova opazovanja so postavila temelje fotonske teorije svetlobe. Je eden najbolj znanih in cenjenih fizikov oz. znanstvenikov vseh časov.


Zaradi njegovega posebnega življenja in dela, smo mu mesec marec posvetili tudi v našem društvu. Na Instagramu smo zbrali nekaj njegovih citatov, ki smo jih v tem mesecu delili. Einstein je bil vsekakor posebna osebnost, ki se ni uklonila splošnim družbenim standardom, zaradi česar ni bil priljubljen v šoli. Prav to je dokaz, da ni potrebno, da ugajamo vsem zato, da smo v življenju uspešni.




53 views0 comments
bottom of page